Radoslav Procházka predstavil priority tieňového rozpočtu

11.10.2013 Bratislava

Podľa kandidáta na prezidenta a poslanca NR SR Radoslava Procházku musí vláda začať myslieť na ďalšie generácie a prestať prežívať zo dňa na deň. Koniec zadlžovania na úkor budúcich generácií je preto jedna z priorít prvého tieňového rozpočtu v histórii Slovenska, ktorý Procházka vypracoval v spolupráci s občianskym združením Alfa a dnes predstavil na tlačovej konferencií. „Opozičná práca by nemala byť len kritika, ale aj predkladanie alternatívny konštruktívnych návrhov. Snažím sa takto naštartovať novú tradíciu, známu z iných krajín, kedy opozícia predkladá svoj alternatívny pohľad k zákonu roka,” povedal dnes Procházka.
Jeho tieňový rozpočet sa sústreďuje na štyri oblasti, na ktoré by sa mala sústrediť vláda pri správe verejnýchfinancií. „Vláda nemá len prežívať z roka na rok, ale myslieť aj na budúcnosť,” tvrdí Procházka. Preto jereálne znižovane dlhového bremena pre ďalšie generácie prioritou jeho tieňového rozpočtu.
Tieňový rozpočet sa ďalej sústreďuje na oblasť podpory rodiny. „Aj dnes zverejnený výskum SAV potvrdzuje, že nedostupnosť škôlok je najväčšia bariéra pre zakladanie rodín. Náš rozpočet preto počíta so zavedením normatívneho financovania, ktoré zabezpečí miesto v škôlke pre každé dieťa,” tvrdí kandidát na prezidenta.
Tieňový rozpočet dáva väčšiu dôveru samosprávam a podporuje lokálne riešenia problémov slovenských regiónov. „Samospráva ukázala počas krízy veľkú zodpovednosť v nakladaní so svojimi financiami. Je na čase preniesť viac prostriedkov a zodpovednosti do komunít. Problémy Košičanov s verejnými službami, škôlkami či cestami sa nedajú riešiť z Bratislavy,” vyhlásil Procházka.
Poslednou prioritou, na ktorú sa Procházka v tieňovom rozpočte sústreďuje, je rozvoj domáceho inovatívneho podnikania. „Slováci nie sú o nič hlúpejší ako Rakúšania, alebo Estónci. Nie je dôvod, aby na Slovensku nevznikali inteligentný priemysel. Vláda by sa namiesto nákladného dotovania zahraničných podnikov mala sústrediť na rozvoj domáceho potenciálu, ktorý tu bez pochyby je,” dodal Procházka.
Po predstavení priorít tieňového rozpočtu predstaví Radoslav Procházka detailné spracovanie rozpočtových kapitol počas novembrovej schôdze.
8 návrhov opatrení z tieňového rozpočtu:
· Štíhlejšia štruktúra rozpočtu: menej príjmov a menej výdajov.
· Normatívne financovanie materských škôlok
· 1,5 násobné zvýšenie daňového bonusu pre rodičov pracujúcich rodičov
· Zavedenie široko dostupného bývania pre mladé rodiny
· 150 mil. eur navyše pre samosprávu
· Investície do startupov ako daňovo uznateľný výdavok a príspevok na európsku patentovú registráciu
· Zrušenie daňových preddavkov pre menšie právnické osoby.
· Vytvorenie špeciálneho daňového úradu na boj proti najväčším podvodom s DPH
 
HRDÉ SLOVENSKO VAŠE PRÁVO MOJA POVINNOSTˇ
 
Martin Dubéci
Vedúci štábu kampane
 

Vyberte región